Forest wishes (2022)

Utställningen Forest wishes visar konstnären Isabella Mazzantis illustrationer och papperskonst. Isabella är en av konstnärerna som blev utvald att göra sin Artist-in-Residence på Frövifors Pappersbruksmuseum 2022.

Under de 5 veckor jag tillbringade i Frövifors försökte jag närma mig papper ur olika perspektiv, berättar Isabella. Jag utmanade mig själv att skapa komplexa dioraman, som representerar några små fragment av skogen, och jag skapade collage och klippte ut illustrationer mot en enkel svart bakgrund.

Att arbeta med papper som ett primärt konstnärligt verktyg är verkligen fascinerande, eftersom det ger mig nya möjligheter som jag inte viste att jag kunde utforska, beskriver hon. Att tänka i tre dimensioner, med ett ömtåligt material som papper, att lägga tyngdpunkt på vikt, textur, ljus, transparens, är något helt unikt för mig.

Jag förstod också hur värdefull själva processen är, speciellt skråmorna, eftersom jag hittade mycket skönhet i det “ovanliga” materialet som jag försökte inkludera i en av de sista delarna jag skapade för utställningen.

Isabella presenterar i utställningen några illustrationer och papperskonstverk som hon tagit fram under de 5 veckor hon tillbringade i Frövifors. De är inspirerade av ett av hennes personliga projekt, Nocturnals, skrivet i samarbete med den amerikanske ornitologen David Wiggins från Uppsala. Nocturnals är berättelsen om två flickor och deras resa i en uråldrig skog, utefter den hemliga väg som deras mormor lämnat.

En stormig sommarnatt ger sig Lizzie och Laura ut för att hitta spår av sin mormor, en kvinna som de aldrig träffat. De går vilse i skogen men snart dyker nattdjur upp och hjälper dem, genom enkla ritualer, skogens önskemål. De kommer äntligen att hitta hem, men ännu viktigare upptäcka sina förlorade minnen, förvandlade och förstärkta av skogen, och en ny, djup förbindelse med naturen själv.

Jag är djupt inspirerad av naturen: en del av mitt konstnärskap består av långa promenader, att leta efter inspiration och referenser, förklarar Isabella och fortsätter. Jag gillar att sitta i skogen och rita i min skissbok och försöka förstå vad som finns framför mig, inte bara vad gäller formspråk, linjer, färger och så vidare, utan också de mer komplexa biologiska mekanismerna bakom. Jag använder ofta dessa skisser som utgångspunkt för att utveckla nya idéer eller för att skapa nya atmosfärer i mina illustrationer.