På Tapeten (2020-2021)

Utställningen På Tapeten visades på museet mellan 2020-2021.

Följ med på en spännande vandring genom århundraden av tapetmoden. Fascineras av den mönstervariation och finess som teknik och formgivning tagit papperstapeten. Från herrgårdssalar till torparväggar. Från ark till tapetvåder. I utställningen På Tapeten känner vi oss fram längs tapetens långa och synnerligen mångsidiga livsväg.

PAPPERSTAPETENS HISTORIA
Årets sommarutställning visar historiska tapeter från 1700-talet fram till modern tid. Tapeten är en tydlig trendmarkör genom historien. Från att ha varit en dyrbar vara få förunnad, tillverkad i sidentyg, linnepapper eller förgyllt läder, blev den under 1800-talets industrialisering en billigare produkt att tillverka. Plötsligt hade gemene man möjlighet att uttrycka tycke och smak i sitt hem genom att tapetsera i större grad än tidigare.


ETT MÖNSTER BLIR TILL

Fyra nutida formgivare har bjudits in för att visa hur deras mönster blir till. Emma von Brömssen, Hanna Wendelbo, Hanna Werning och Magdalena Lundkvist har inför öppnandet av utställningen fått i uppgift att beskriva sin arbetsprocess. Hur går det till när de skapar nya mönster, och var finner dom inspiration?


HANTVERKET BAKOM TAPETERNA
Hur går det till när man idag hantverksmässigt återskapar gamla mönster utifrån ett tapetfragment? Tapetmakarna på Handtryckta Tapeter och Lim & Handtryck står med ett ben i dåtiden och det andra stadigt i nutiden när de håller papperstapetens långa kulturarv vid liv. Lages Tapetserarverkstad deltar även dom i utställningen och visar upp nyproducerade gyllenläder, en form av väggbeklädnad som har tradition enda sedan medeltiden.


PEDAGOGISK VERKSAMHET
I vår skapande verkstad håller vi under sommaren aktiviteter kopplade till sommarutställningen. Skapa ett eget mönster eller vik origami av tapetpapper!