Förpackningshistorisk utställning – Från forntid till nutid

Förpackningar är väl så självklart att vi knappt tänker på det: yoghurtkartongen, den formpressad plasten runt verktyget (som vi svär över när vi ska ha bort), påsen vi stoppar ner brödet i, den snygga asken runt burken med ansiktscreme osv. Men vi minns ofta barndomens tablettaskar  och kanske mjölkflaskorna i glas, eller hur?!

I vår historiska förpackningsutställning kan vi följa förpackningarnas utveckling från forntiden, fram till idag. Tidigt använde sig människor av det som fanns i naturen för att förvara eller transportera föda eller föremål; fibrer, blad, djurhudar osv. Naturprodukterna förädlades till keramik, glas, textilier, trätunnor m m. Utökad handel, industrialismen, förändrade levnadssätt och konsumtionsvanor ökade kraven på andra och bättre förpackningar. Fler material skapades och kom till användning , som plåt och papper och på senare tid aluminium och framförallt plast.

I utställningen kan vi både uppleva hur förpackningarna speglar samhällets utveckling, känna igen  och bli lite nostalgiska. Men också fundera kring hållbarhet och hur framtidens förpackningar kan komma att se ut.