Konstnärsresidens – Örebro Konstskola (2023)

Konstresidence under våren

Konstnärerna Else Månsson, Cassandra Rickardsson, Margaretha Fintling och Ann-Charlotte Svensson går Örebro konstskolas påbyggnadsår och gästar museet under våren. De har i mars fått fördjupa sig i vad papper är, på fibrerna, på långsamheten i processen från växter som ska utvecklas, skördas, bearbetas, pappersmassa som ska blandas och sedan själva papprets tillblivelse.

Vi vill kunna erbjuda kunskap om papprets möjligheter till nyetablerande konstnärer i länet, förklarar Mikael Tiderman museichef på museet. Papperskonsten ligger oss varmt om hjärtat och därför känns det angeläget att knyta kontakter på det här sättet så att fler kan upptäcka vilket spännande material papper är att arbeta med.

En handpappersverkstad har det funnits på museet i stort sett sedan starten på 1980-talet. Som pedagogiskt verktyg är det suveränt när man pratar om vad papper är och samtidigt förklara hur maskinerna som bevarats här fungerar, förklarar Pernilla Hjelt, museets curator och pedagog. Men verkstan tycker vi skulle kunna användas mycket mer, och att låta konstnärer nyttja den känns som ett naturligt steg.

Konstnärerna kommer under våren arbeta fram en utställning som visas under sommaren 2023.