Skola

Vad är papper?

Hur gör man papper och vad innehåller det? Kan man göra papper själv eller måste det göras i stora maskiner?

Bland de stora maskinerna i maskinhallen får eleverna möta arbetare som en gång jobbat i den gamla pappersfabriken, både barn och vuxna, och följa tillverkningen från råvara till papper.

I handpappersverkstaden får eleverna göra sitt eget papper. De får med sig både teoretisk och praktisk kunskap om papperstillverkningen och på samma gång får de uppleva skillnaderna över tid: från att tillverka handpapper till att tillverka maskinpapper.

Papprets möjligheter

I utställningen Gläntan får eleverna fundera på skogens roll i vår vardag med alla det föremål som kommer från trädens stammar. Hur går det egentligen till när skogen blir till papper? Och vad kan man göra för spännande saker av det här materialet, som är så alldagligt att vi kanske inte ens tänker på det?

Utifrån museets papperskonstutställningar utforskar eleverna materialets möjligheter i en konstnärlig workshop där de får med sig materialkännedom, gestaltning och komposition.

Antal elever: Vad är papper?: Upp till 30 elever (delas i två grupper). Papprets möjligheter: Upp till 15 personer.

Målgrupp: Passar från FK till gymnasiet.

Längd: Visning med workshop 90 minuter, endast visning 45minuter, endast workshop 45 minuter

Pris: 1500 kronor/visning med workshop, 1000 kr/endast visning, 1000 kr/endast workshop.

Övrigt: Möjlighet att ta med matsäck eller förbeställa fika finns. Alla våra utställningar är handikappanpassade. För större grupper diskuterar vi gärna ett bra dagsupplägg med er. Kontakta oss gärna.