Studio Fideli (2021)

I utställningen Studio Fideli får vi möta papperskonstnären Fideli Sundqvist fantasifulla och samtidigt magiskt vardagliga och poetiska värld. Vid en första anblick är det lätt att tro att Fidelis fotografier är digitala illustrationer. Sanningen är att de är konstruerade av skickligt utskurna och vikta, tredimensionella pappersskulpturer, arrangerade till sagolika miljöer och frusna ögonblick.

Ett helt vanligt skrivbord hos en illustratör, eller? En dator står på, en post-it lapp pryder överkanten. På en hopslagen bok står en kopp te. Framför ligger de senaste urklippen, några papperslöv, tillsammans med en sax. Det tar ett tag för ögat att haja, allt, till och med blyertspennan som ligger där, är gjort i papper. Kika nära på Fideli Sundqvist verk och förundras med oss över allt som kan göras av papper!

Ett A4-papper och så många möjligheter

För Fideli Sundqvist fanns tidigt ett intresse att arbeta kreativt med papper. När hennes bror kom hem med två pappersklipp från Kina inspirerades Fideli av tekniken, att liksom klippa och skära ut teckningar istället för att rita. Det var fascinerande att man med ett ark papper kunde skapa en hel bild med sax och skalpell. I utställningen visas några av Fidelis pappersklipp.

I sin utbildning på Konstfack började Fideli också skapa föremål i papper. Hon byggde ett litet kvarter med hus och några djur. Det blev ett tekniskt arbete, genom att göra mallar i datorn som hon skrev ut och ändrade tills det blev perfekt. Så började Fideli förstå hur hon kunde göra platta pappersmallar för att bygga tredimensionella föremål.

En helt ny värld genom kameralinsen

Att göra pappersföremål var kul men Fideli visste inte vad hon skulle göra med dem. Så när hon testade att sätta samman föremålen och fotografera dem var det som en befrielse. Det var lustfyllt att kunna skifta från att arbeta tekniskt med att göra pappersföremål, till att kunna göra berättande fotografier av dem. Tillsammans med fotografen Olivia Jeczmyk utvecklades fotograferandet. I sin bok Paper Garden berättar Fideli att ”det var som magi första gången jag såg pappersobjekten ljussättas och sedan poppa fram på datorskärmen”. Här på museet vill vi väcka intresset för den här magin, och hoppas att utställningen Studio Fideli kan visa hur den här magiska resan går till.

Testa själv – gör papperskonst på museet

Under sommaren kommer vi göra papperskonst i museets skapande verkstad och inspireras av Fidelis konst. Här kan man göra pappersföremål, klippa egna papperssiluetter, bygga pappersstäder och forma pappersväxter. I skapande verkstaden pågår också en digital utställning, var med du med och posta en bild på din konst på instagram under #studiofideli.

Utställningen Studio Fideli har premiär den 19 juni och visas ända fram till jul.