Stilmedveten (2015)

Utställningen Stilmedveten visades på Frövifors Pappersbruksmuseum under sommaren 2015.


Är du medveten om hur din stil påverkar världen? Utställningen Stilmedveten vill lära dig att värdesätta dina kläder och lyfta tanken om en mer hållbar klädkonsumtion.

En utställning riktad till unga om hållbar och smart textilkonsumtion producerad av Sveriges Konsumenter. Genom interaktiva och kreativa element förmedlas kunskap om material och tekniker. I utställningen finns bl a Konsumtionsbollen som ger en direkt insikt i hur många kilo textilier varje person i Sverige gör av med på ett år. Där visas också ett antal av våra vanligaste vardagsplagg med utförlig information om tillverkaren och processen fram till färdigt plagg, detta för att uppmärksamma människorna som ligger bakom varje plagg.

Stilmedveten vill också fånga upp ditt eget engagemang och inspirera till en mer hållbar textilkonsumtion. Ull och hår är ett miljösmart naturmaterial med många goda egenskaper, detta lyfts fram i utställningen tillsammans med broderi som ger möjligheter att enkelt variera och sätta egen prägel på kläder. Det ges också andra smarta tips på hur du själv kan göra dina plagg unika; några enkla klipp i en avlagd t-shirt gör den till en väst eller ett halsband. Ett broderi gör väskan unik.

När utställningen visades i Frövifors lades givetvis lite extra fokus på materialet papper. Elever från Virginska skolans Hantverksprogram ”Textil Design” visade plagg tillverkade av papper från bl.a. Frövifors Pappersbruk.

Stilmedveten menar att det går att kombinera ett starkt modeintresse och en egen stil med en hållbar och medveten textilkonsumtion. De ger dig verktygen att nå dit!