Papperssamlarna (2021)

Längtar du också efter att hitta en skatt och söker med ljus och lykta efter ett efterlängtat fynd. Då är du kanske en samlare. Men vad är en skatt egentligen, och är alla samlare sakletare? I Papperssamlarna visar samlare delar av sina samlingar och berättar om sina föremål och hur det är att vara på jakt efter en skatt.

Många är vi som har samlat på något, som bokmärken eller frimärken, hockeybilder eller samlarkort. I Papperssamlarna finns något för alla, gammal som ung. Klippdockor som väcker nostalgi, frimärken med Disneyfigurer, adventskalendrar från alla möjliga år.

Vanligare än man kanske kan tro är också att samla på sånt som andra vill kasta: servetter, presentpapper, etiketter och tändsticksaskar till exempel. Andra väljer att samla på mer ovanliga förbrukningssaker, som spypåsar eller varför inte borttappade inköpslistor? Upptäck allt detta i Papperssamlarna.

Klippdockor och Pokémonkort – två smakbitar från utställningen

Är du lite äldre kommer du säkert ihåg klippdockorna som fanns i veckotidningarna förr. Kanske har du några hemma? Malin har samlat sedan 1970-talet och har nordens största samling av klippdockor. Hennes mamma prenumererade på Året Runt, och varje vecka fanns det klippdockor. Andra samlade gärna på bokmärken men Malin tyckte bättre om klippdockorna, de gick ju att leka med! I utställningen visar hon några gobitar.

Många samlar av nostalgiska skäl och känner en varm känsla av att samla på föremålen. Men samlare kan samla av många olika skäl. För Celine var det mycket större än att hitta föremål till sin samling. Pokémonvärlden gav henne hopp när verkligheten var tuff. I dag har hon ett Pokémonmuseum och vill att fler ska upptäcka Pokémon. I utställningen visar hon bland annat ett kort från varje år sedan spelkorten kom ut, i år är det 25-årsjubileum.

Samlartema ända fram till jul

Den 19 juni öppnar utställningen Papperssamlarna och visas sedan ända fram till jul. För den som får mersmak kommer det även en del annat kul med samlartema under året. Håll utkik på sociala medier och museets hemsida.