Andens rörelse – Woo-Bock Lee (2023)

En stor papperskonstutställning av Woo-Bock Lee visades på Frövifors Pappersbruksmuseum under 2023.

Andens rörelse – Woo-Bock Lee

För Woo-Bock Lee verkar det konstnärliga arbetet vara en del av livet. Lika naturligt som att småprata med sina nära och kära eller andas lugnt efter en tupplur, som att kamma sitt hår omsorgsfullt varje kväll eller läsa en bok när man sitter på tåget. Det är de där stunderna då tankarna kan vandra iväg jag tänker på, när man befinner sig i ett tillstånd av stillhet. 

Woo-Bocks verk tar tid att göra, så det finns mycket tid att tänka och vara med det hon skapar. Händerna viker, tvinnar, klipper och väver pappret längs metallnät eller limmar fast det till collage. När vi är i hennes ateljé rullar ett stort pappersnät ut sig över hela rummet och vi vet att det långsamt kommer bli större och större. Woo-Bock står i ena ändan av det och ger det sin form. Den gamla koreanska tekniken kallas Chiseung. Med små vana rörelser trycker och värmer hon varje tvinnad pappersremsa som får sin plats i den stora väven.

Pappret som hon använder hämtar hon från Korea. Det skiljer sig mycket från det papper vi är vana vid här i norden. Från mullbärsträdets bark görs mjuka och följsamma men samtidigt starka papper som kallas han-ji. När Woo-Bock är i Korea köper hon gamla böcker från 1700-talet, bland annat skolböcker. De innehåller i sig själva en tidsresa, ibland med klotter och bilder. Boksidorna har även sina egna nyanser, blekta över tid eller färgade på olika sätt. Själv färgar hon inte pappren utan låter pappret få ge tonen i verket så som de är.

Genom Woo-Bock omskapas varje blad och får nytt liv, de blir en länk mellan kulturer, mellan vår tid och det som varit. Energin som hon överför i sina rörelser, i trycket och värmen från hennes händer ser hon som en bön. Det blir en meditativ process där även hennes tankar och böner vävs in i konsten. En andens rörelse i hand och ting.

/Pernilla Hjelt – Curator och museipedagog på Frövifors Pappersbruksmuseum