Föremålsinsamling Tapeter

Temat tapeter är en så spännande utgångspunkt, när vi vill berätta om papprets existens i människors liv genom historien, att vi inte kan lämna det efter årets sommarutställning.

På Frövifors Pappersbruksmuseum vill vi ta tillfället i akt att sätta ljuset på papprets förvandling, inte bara från småskaliga handpappersbruk till stora pappersfabriker, utan även som det material vi människor fått en personlig relation till under årens gång. Därför vill vi be allmänheten att lämna in sina tapeter till oss.

Tapeter berättar så mycket mer än vad ögat först kan se. Inte bara mönster säger mycket om sin tid, färgerna som mönstret är tryckt med och pappret de är tryckta på finns där som artefakter från en annan tid. Dessutom finns det nästan alltid en personlig historia kring varje tapet. Vem minns inte sin barnrumstapet, eller första våden man satte upp själv, eller varför inte de i omoderna mönster hemma hos en släkting?

SÅ HÄR GÅR DET TILL
Vi eftersöker tapeter från alla tider; 1700-tal eller 2000-tal, i varierande skick; fragmentariska eller i rullar, i allsköns mönster och färger; skrikiga eller grå, i olika format; bårder eller våder, allt är intressant för oss.

Annat som har med tapeter att göra, som tidningsurklipp, reklamblad, tryckvalsar, verktyg för uppsättning och provkataloger tar museet också gärna emot.

SVARA PÅ FRÅGORNA
– Givarens namn?
– Datum och år då tapeten lämnas in?
– Var har tapeten suttit?
– Under vilka år var den uppsatt?
– Hur kom tapeten till dig?
– Vad kan du berätta om tapeten?
– Har du några minnen du kan berätta om?

SKICKA ELLER LÄMNA IN TAPETERNA
Skicka till: Frövifors Pappersbruksmuseum, Museivägen, 718 80 Frövi

Eller kom in med dem till oss måndag till fredag 10-16.

Vill du veta mer eller har några frågor? Ring 0581 376 74 eller mejla pedagog.froviforsmuseet@billerudkorsnas.com

Era tapeter är en del av vårt gemensamma kulturarv, något som Frövifors Pappersbruksmuseum kommer fortsätta att uppmärksamma. Dels genom att visa de insamlade tapeter i museets utställningar, dels genom att bevara dem för framtiden som en del av museets samlingar.

Så kom igen! Samla ihop och skicka in dina tapetsamlingar till oss!