Teater ”Pappersvalsen” (29 jun-6 jul)

OBS! Extraföreställning lördagen den 6 juli kl 14.00. Boka dina biljetter på Frövifors Pappersbruksmuseum mellan kl 10.00-16.00. Tel: 0581-372 09. Övriga föreställningar är slutsålda.

En dag på Frövifors 1955
Året är 1955 och sommaren har just börjat. Framtidstron är stark i det lilla brukssamhället med gamla anor. På pappersbruket går livet sin gilla gång för alla dem som arbetar och bor där, så även för familjen Lundström. Äldste sonen Bengt har fått ta över ansvaret för familjens försörjning sedan fadern så tragiskt förolyckades för ett antal år sedan – men var det verkligen en olycka? Skvallret går, men ingen vet.

Mitt bland alla bullrande pappersmaskiner och ingenjörer finns också de flinka sorteringsflickorna. Några av dessa kvinnor tycks bära på en hemlighet som har sina rötter långt tillbaka på järnbrukens och Tersmedens tid på Hinseberg. Många pratar, men vem vet egentligen något om sanningen? Vad var det i skrinet som Sill-Olle hittade? Och vad har historien om Kolmoss-Maja med det att göra?

Föreställningen handlar om saker man har sagt och inte sagt, om valser man dragit och tagit, om sådant som fått och får konsekvenser, men alltid till ljuden och virvlandet av pappersvalsens snurrande irrgångar. Kort sagt handlar det om några av de människor som lever och har levt sina liv på bruket.


Spelplan och biljetter
Föreställningen kommer att spelas den 29 juni, 30 juni, 2 juli, 3 juli, 5 juli och 6 juli kl 19.00 i Pappersbruksmuseets maskinhall.

Föreställningen är två timmar lång + ca 20 min paus. I pausen serveras fika som erhålls efter inlämnad fikabiljett. Teaterbiljetter (och fikabiljetter) finns att köpa på ICA Näsbyhallen Frövi, Lindesbergs bibliotek och Frövifors Pappersbruksmuseum.

Biljettpris
Vuxen: 150 kr
Barn och ungdom t.o.m. 18 år: 100 kr
Fikabiljett (Kaffe, te eller saft + stor kanelbulle) 30 kr


Bergslagens Spektakelteater
Under de två senaste åren har i Lindesbergs kommun genomförts två stora amatörteaterevenemang, ”Smidda planer” i Löa hytta 2016 och ”Siggebohyttans spektakler” i Siggebohyttans bergsmansgårds loge 2017. Spelen har speglat olika skeden från Bergslagens historia i teater och musik.

Ensemblen har varit i stort sett densamma vid båda produktionerna och fungerat som ett löst sammansatt nätverk fram tills i maj 2018 då den ideella föreningen Bergslagens Spektakelteater bildades. I föreningen är medlemmarna mellan 8-83 år.

Inför 2019 smids nu stora planer. Den historiska odyssén genom Bergslagen fortsätter och ny spelplats blir Frövifors Pappersbruksmuseum. Projektet är ett samarbete mellan Bergslagens Spektakelteater, Frövifors Pappersbruksmuseum och Amatörteaterkonsulenten i Örebro län.