Konstnärsresidens – Jukhee Kwon (2023)

Konstnären Jukhee Kwon till Frövifors

Under vintern har museet tillsammans med Ljusstråk i Nora, Hällefors kulturskola och Open Art i Örebro haft det svåra uppdraget att välja ut varsin konstnär av 242 som sökt till årets Artist in Residence i Örebro län. I april kommer de fyra konstnärerna äntligen för att lära känna den lokala konstscenen, inspireras och göra research inför sin nästa besöksperiod som för Frövifors blir i slutet av sommaren.

– Jukhee Kwons konstnärskap är fascinerande. Hon använder sig mycket att böcker som material och formar dem både på ett arkitektoniskt och organiskt sätt, berättar Pernilla Hjelt curator och museipedagog på Frövifors Pappersbruksmuseum. Skulpturerna kan med sina böljande rörelser ta över rum eller vara små och skapa som håligheter och förvrängningar i verkligheten. Vi är tacksamma och hedrade att få ha henne hos oss i slutet av sommaren, det var ett självklart val för oss!

Den 19 april klockan 18 – 20 har du som är intresserad av konst möjlighet att vara med på en träff på Kulturkvarteret där alla Residenskonstnärer kommer föreläsa om sin vistelse och sin konst.
Anmälan görs här: https://forms.gle/DvRjKWMNHED4WZa3A

Du som journalist kan ta kontakt med mattias.kall@regionorebrolan.se för att vara med.

Workshops och utställning

Under sommaren kommer Jukhee hålla i workshops för barn och unga. Vi på museet ser det som en ynnest att kunna erbjuda de barn och unga som är nyfikna på papperskonst att få vara med och skapa med en verksam internationell konstnär. Tack vare samarbete med Lindesbergs kommun kommer det gå att hämta biljetter på olika ställen till workshopen, som kommer vara gratis. Allt man behöver göra är att hämta en biljett, berättar Pernilla, för de kommer vara ett begränsat antal platser. Mer information om var du kan hämta biljetter kommer i ett senare skede.

Residenset kommer avslutas med en utställning som kommer visas under september. Under Jukhees vistelse på museet i slutet av sommaren kommer besökare kunna få en glimt av vad utställningen kommer innehålla. Det är då den kommer växa fram!